Vilka utgifter bör man spara till för barnen?

Det har varit en hel del diskussioner i säkert minst 20 års tid nu. Sverigedemokraterna har i åratals velat ta reda på vad det kostar att ta emot flyktingar, vad invandringen kostar och så vidare. I kölvattnet av det har man sett andra beräkningar, mer eller mindre gjorda på allvar; vad kostar en man för samhället? Vad kostar det att ha barn? Kanske har man gjort några slags mer eller mindre seriösa beräkningar på detta för att visa hur absurt det är att räkna på människor som om de var siffror, varor, "utgifter" när en människas värde är så mycket mer. Har man barn till exempel, som är sjukt, måste sjukhusräkningen få kosta, för att barnet ska bli friskt och få ett hälsosamt liv. Alla (de flesta) som är föräldrar vet att ett barn ger så mycket glädje och kärlek tillbaka till sina föräldrar. Här menar vi inte att beräkna vad ett barn "kostar", men vi vill ta upp vilka utgifter som det kan vara bra att spara till och som i slutändan lönar sig för föräldrarna själva.

Konfirmation

När en ungdom vill konfirmera sig, brukar man ställa till med fest. För 50-60 år sedan innebar konfirmationen att ungdomen gick från att vara barn till att träda in i vuxenlivet. Då var konfirmationen en större händelse än vad det är numera. Men de som ändå väljer att konfirmera sig, får ofta en fin konfirmationsfest och fina gåvor. En del önskar sig en moppe, då de ofta är i 15-års åldern när de konfirmerar sig.

Körkort

På samma sätt är det många ungdomar som efter konfirmationen tar körkort (efter att de har fått sin moppe). Det kostar en del att ta körkort. Beroende hur man väljer att ta det, kan det kosta mellan 15.000-25.000 kronor. De flesta som inte är höginkomsttagare, får svårt att betala på ett enda bräde för en sådan summa. Då kan det vara bra att spara några 1.000 kronor om året så att man kan betala när det väl är dags. Här kan du läsa om en trafikskola i Stockholm som har flexibla körskolor.

Bostad

Bor man i storstad, kan det ta många år innan den som är ung kan flytta hemifrån. Hyresrätterna är allt färre, och allt fler måste köpa sin bostad för att kunna flytta hemifrån. De unga har sällan de pengarna att betala för en första bostad, och utan en fast anställning och arbete på heltid är det så gott som omöjligt för en ungdom att köpa sin egna bostad. Då är det bäst om föräldrarna sparar så att de egna barnen får en bra start i livet och kan köpa sig en egen bostad.

17 Nov 2018