Att tala innebär inte enbart att säga en massa ord. Det handlar om att använda hela sin kropp, det handlar om att förstärka, förmedla och framhäva vissa poänger genom att exempelvis pausera eller höja rösten. Det som kännetecknar en god talare och retoriker är att en sådan inte talar sina åhörare på näsan - han bjuder in dem i sammanhanget. Inte genom en regelrätt dialog, men genom att öppna upp med olika pauseringar och röstlägen så kan man skapa en känsla av ett samtal snarare än om ett regelrätt tal.
Du talar med din röst och med din kropp; det är en viktig sak som man kan lära sig genom att gå en utbildning i presentationsteknik. En person som genomfört en sådan utbildning kan i stort sett läsa en IKEA-manual från scenen och få åhörarna att bli engagerade. En person som inte genomfört någon utbildning i informationsteknik skulle kunna tala om världens mest spännande ämne och ändå se hur publiken nickade till med jämna mellanrum.
Det man även ska göra skillnad på är vilka åhörare man har. Det finns en tydlig skillnad i att tala inför barn och att tala inför en studenter inom marinbiologi eller för gäster på ett bröllop. Det många gör fel är att man behandlar barn och tal inför sådana som någonting lättsamt.
Vi skulle säga att det är precis tvärtom. Vilka är lättast att fånga uppmärksamheten hos - är det barn eller vuxna; vilka tappar fortast intresset och koncentrationen? Barn, givetvis.
Att hålla ett tal inför barn handlar mycket om att direkt fånga deras uppmärksamhet. Därför krävs det några speciella trick. Vi radar upp dessa direkt:
Läs mer om presentationsteknik: http://www.presentationsteknik.net.