Mitt barn har slagit ut tänderna

Barn leker, barn testar gränser och genom att hålla sig i rörelse så upptäcker de också hur mycket den egna kroppen klarar av och - tyvärr - inte klarar av. Som förälder så handlar det i många fall om att gå omkring med en ständig klump i magen då barnet leker på en lekplats. Man kanske vill byta in, man kanske vill bryta av och man vill stoppa barnet från att skada sig.

Det bör man naturligtvis göra - men man bör även låta barnet testa, prova och utvecklas. En svår balansgång, helt klart. Det vi kan säga om detta är följande: ditt barn kommer att göra sig illa. Du kan inte skydda ditt barn från allt, hela tiden. Så enkelt är det bara. En klen tröst förvisso, men ändå någon typ av tröst.

Ditt stora jobb kommer att ligga i att få ditt barn att må bättre, förklara att det går bra, att det kommer att läka, sätta på plåster och trösta. Du hjälper barnet efter en vurpa med cykeln, efter att barnet skrubbat knäna på fotbollsplanen eller efter att ditt barn ramlat av gungan. Vanliga småskador som du kommer att bli van vid att hantera.

Tänder är speciella att behandla

Tyvärr så kan även andra olyckor komma att ske. Benbrott, hjärnskakningar, brutna handleder och tandskador: skador som blir svårare för dig som förälder att hantera - och för barnet, naturligtvis - och där man måste låta vår skickliga personal inom sjukvården göra sitt arbete. Det innebär gips, det innebär tårar, det innebär sängliggande och allmänna tråkigheter under den efterföljande perioden av konvalescens.

Tandskador är ett kapitel för sig i detta. Tyvärr. För, där ett brutet ben, en bruten arm eller en bruten handled går att korrigera och få bra igen så kan man inte göra samma sak med tänderna. Givet ålder förstås. Handlar det om mjölktänder så växer det ut nya; där blir behandlingen inte lika omfattande och där blir det ofta ett bra resultat efteråt.

Handlar det däremot om vanliga - riktiga - tänder så kommer det att bli större problem. Om du slår ut en framtand som vuxen så kan din tandläkare i Stockholm hjälpa dig genom att operera in exempelvis tandimplantat. Slår ditt barn ut samma framtand så kanske inte tandimplantat är en lika given lösning.

Tandimplantat för barn - fungerar det?

Den enkla förklaringen för varför du kan få ett tandimplantat inopererat av din tandläkare i Stockholm medan ditt barn kanske inte får detta ligger i att din käke är färdigväxt. Ditt barn växer fortfarande och det gäller även käkmuskulaturen. I och med att tandimplantat innebär att man borrar fast titanskruvar i käkbenet (och därefter fäster kronor som blir de “vanliga” tänderna) så måste käken dels vara färdigväxt och dels tillräckligt stark.

Det g å r att sätta in tandimplantat även på barn; men i många fall så är man lite mer restriktiva gällande barn än för vuxna. Det finns andra lösningar som fungerar bra också, tandimplantat kan kanske sätta in efter att barnet blivit tillräckligt stort och då mer som en permanent lösning. Som tandimplantat i sin tur ofta blir i och med att titanet som används välkomnas av kroppen och växer fast i käken.

Mer info om tandimplantat: https://www.tandimplantatstockholm.nu/.

 

16 Apr 2018