De flesta som väljer att bygga hus gör detta av en anledning: familjen har blivit större och man har inte längre den yta som krävs i den nuvarande bostaden. Att bygga hus är därför något som par i medelåldern ägnar sig åt; två stycken föräldrar med stadiga inkomster och en hygglig vinst på en lägenhetsförsäljning - i synnerhet i Stockholm - kan mycket väl komma att se det rent ekonomiska gå ihop vid ett uppresande av ett hus.
Det finns en slags förutfattad mening om att det kostar extremt mycket pengar att bygga ett hus. Faktum är dock att det inte handlar om en så enorm skillnad mot att köpa ett befintligt hus (återigen: i Stockholm, där priserna är högst).
Val av material, hur mcyket tomten kostar, hur mycket man kan göra själv och om man väljer att bygga i lösvirke eller att resa ett nyckelfärdigt hus är faktorer som spelar in. Likaså om det är möjligt att ansluta sig till kommunala vatten- och avloppsledningar. Det går att komma billigt undan - och det kan kosta väldigt, väldigt mycket att bygga hus.
Kostnaden å sido dock. Här tänkte vi fokusera på familjen och barnen i första hand. Hur ska man egentligen tänka som barnfamilj vid ett husbygge? Vi tar hjälp av en talande punkt i form av ett tv-program som återkommer på SVT. Ett program som heter Husdrömmar och där man får följa husbyggare från start till mål - genom hela resan.
Talande i detta är att programmet början alltid rymmer stora förväntningar - oavsett om det är ett helt nytt hus som ska byggas eller om det handlar om att totalrenovera ett befintligt sådant. Programledarna gör hela tiden återbesök och för varje sådant kan man som tittare se hur förväntningarna och förhoppningarna byts ut; de deltagande familjerna har svårt att behålla sin positiva inställning och man kan verkligen se hur pass tärande allting är.
Särskilt för de deltagarna som har barn - vilket är de allra flesta, baserat på det vi gick igenom ovan kring vilka som normalt väljer att bygga hus - och hur de kämpar med att få allt att gå ihop. Långa dagar läggs på arbetet, kvällarna vigs åt att snickra och samtidigt så ska det krävande livet som småbarnsfamilj fungera. I många fall så ser man, tyvärr, att det avslutande återbesöket innebär att paret beslutat sig för att gå skilda vägar.
Stressen, pressen och de timmar som husbygget inneburit har varit för tuffa. Varje spik som slagits in har lett till ytterligare sprickor mellan föräldrarna. Det är en läxa som vi alla kan lära oss av: att bygga hus är en process och det är en process som tar tid. Vid sidan av husbygget så ska allt annat också hinnas med; livet fortsätter med allt vad det innebär och du kan inte offra vare sig arbete eller familj längs vägen bara för att huset ska bli klart. Risken är att du tappar det du har.
Vi säger inte att ni inte ska bygga ert drömhus. Vi avråder er inte från att förverkliga era drömmar - vi vill bara visa att det inte är en rakt igenom lätt resa att lösa biljett till. Däremot finns det saker som kan underlätta. Vi skulle i det sammanhanget vilja propsa för att man tar hjälp och att man gör det genom hela processen. Är man inte en väldigt skicklig snickare eller väldigt händig rent allmänt så kommer man att gå på minor. Att bygga ett hus kräver vissa - läs många - förkunskaper och varje misstag som begås kommer att fördröja bygget. I många fall så är totalentreprenad något som man tjänar på i längden.
Det innebär att om ni ska bygga ett hus i Stockholm så anlitar ni en - endast en - firma som sköter allting; från planering till den slutliga besiktningen. Klart är att den lösningen kostar mer pengar; men å andra sidan så blir huset klart på överenskommet datum, det blir byggt enligt konstens alla regler och det innebär att er ansträngning ligger på det väsentliga: att hålla ihop familjen.
Delad entreprenad kan också fungera. Där kan företaget ni anlitar sköta alla större saker som har med bygget att göra och ni kan sedan på egen hand välja att måla, snickra lite och kanske lägga golv. Saker som är görbara och där misstagen inte blir så extremt påtagliga och dyra att korrigera. Men, totalentreprenad är den lösning som vi anser vara absolut bäst för barnfamiljer.
På sajten http://www.byggahusstockholm.org/ kan ni hitta info och inspiration inför husbygget.